پروتمافایل

مقاله در مورد كالبدشناسی و فیزیولوژی دستگاه تناسلی نریان

مقاله در مورد كالبدشناسی و فیزیولوژی دستگاه تناسلی نریان
خرید آنلاین
گارانتی خرید

توجه: پس از خرید فایل، لینک دانلود بصورت خودکار در اختیار شما قرار می گیرد و همچنین لینک دانلود به ایمیل شما ارسال می شود.

مبلغ قابل پرداخت 19,500 تومان

پرداخت و دانلود

*مقاله در مورد كالبدشناسی و فیزیولوژی دستگاه تناسلی نریان*

بخش اول :

كالبدشناسی و فیزیولوژی دستگاه تناسلی نریان





فصل اول :

كالبدشناسی دستگاه تناسلی نریان


كالبدشناسی دستگاه تناسلی نریان را می‌توان از سه جنبه زیر مورد بررسی قرار داد:

اول: اسپرماتوژنز در بیضه‌ها،دوم: بلوغ،ذخیره و انتقال اسپرم‌ها  در مجاری تناسلی و سوم: چگونگی تخلیه منی در دستگاه تناسلی ماده مادیان بوسیله آلت تناسلی.




 دستگاه تناسلی دام نر از كیسه بیضه، بیضه‌ها، بند بیضه، اپیدیدیم، غدد ضمیمه جنسی و آلت تناسلی تشكیل شده كه در ذیل ساختار آناتومیكی آنها مورد بررسی قرار گرفته است. ( شكل 1)

تصویر (1-1) : یك برش عمودی از آلت تناسلی نریان كه در آن بیضه ، كیسة بیضه و

آلت تناسلی نریان دیده می شود .


(1-1) كیسه[1] بیضه

بیضه‌ها در خارج از بدن در ناحیه مغابنی[2] درون كیسه بیضه قرار دارند برای اینكه تولید اسپرم با موفقیت انجام شود و تحت تأثیر استرس‌های حرارتی نباشد می‌بایست دمایی بیضه كمتر از دمای بدن باشد از اینرو سیستمی توسعه یافته به نام پدیده تنظیم درجه حرارت[3] كه این امر را محقق سازد. بخش درونی اسكتروم بوسیله ماهیچه‌های كرماستر[4] دارتوس[5] پوشانده شده‌است كه در هوای سرد بطور خودكار تحت كنترل عصبی منقبض می‌شود و بیضه‌ها را به طرف بدن نزدیك می‌سازد، برعكس در هوای گرم منبسط شده و آنها را از بدن دور می‌سازد(6).

چند رباط كوچك بین تشكیلات مختلف داخل كیسه بیضه  وجود دارد. رباط اصلی بیضه، قطب شكمی بیضه را به دم اپیدیدیوم متصل می‌كند كه با رباط عقبی( دمی) اپیدیدیوم به غشای مهبلی هم می‌چسبد. این رباط‌ها از گویرناكولوم[6] مشتق شده‌اند. بالاخره در سطح داخلی كیسه اسكروتوم كه لایه غشای مهبلی وجود دارد كه یكی جداری كه به سطح داخلی اسكروتوم چسبیده و دیگری اخشایی كه به سطح خارجی بیضه چسبیده‌اند متصل می‌كند(6).

(1-2) بیضه[7]

بیضه‌های نریان در نزدیكی ناحیه معابنی در كیسه بیضه قرار گرفته‌اند. پرده دارتوس[8] دیواره بین بیضه‌ای را تشكیل می‌دهد. خود بیضه‌ها از دو لایه صفاقی پوشیده شده‌اند كه این لایه‌های صفاقی هنگام پائین‌آمدن بیضه از مجرای مغابنی وشكل‌گیری یك حفره جانبی در پرده صفاق جداری تشكیل می‌شود. همراه با شكل‌گیری این حفره جانبی انشعاباتی از عضله مایل داخلی[9] شكمی نیز به آن وارد می‌گردد كه بین پرده كرماستر و غشای مهبلی قرار می‌گیرد(7).

 كپسول یا پرده سفید بیضه،[10] بطور عمده از بافت رشته‌ای تشكیل شده ولی الیاف عضلانی صافی هم دارد، كه وظیفه آنها ناشناخته است. این پرده برروی كپسول غشای مهبلی[11] اصلی قرار دارد. رگهای خونی اصلی بیضه قبل از نفوذ در كپسول و رساندن خون به پارانشیم بیضه در سطح پرده سفید پخش شده‌اند، در حالیكه اعصاب بیضه در جدار آن قرار می‌گیرند و در داخل بیضه بافت عصبی ناچیزی یافت می‌شود. بافت بیضه از دو قسمت تشكیل شده‌است: 1 – لوله‌های منی‌ساز[12] 2- بافت بینابینی.[13]

 هر لوله منی‌ساز لوله بدون انشعاب بسیار پیچیده‌ای است كه انتهای آن در لوله‌های[14] جمع‌‌كننده باز می‌شود، و این مجرا نیز به نوبه خود به مجرای اپیدیدیوم مرتبط می‌شود. لوله‌های منی‌ساز با پرده قاعده‌ای[15] محدود می‌گردند و تقریباً بطور كامل با سلولهای عضله‌ای شكل قابل انقباض احاطه شده‌اند. در داخل لوله‌های اسپرم‌ساز لایه پوششی منی‌ساز خود از دو دسته سلول اصلی به نامهای سلولهای سوماتیك[16] سرتولی و سلولهای زاینده [17]تشكیل شده‌است. شكل و میزان بافت بینابینی كه از سلولهای لیدیگ[18] تولیدكنندة هورمونهای استروئیدی و رگهای خونی و لنفی تشكیل شده، در حیوانات مختلف بسیار متفاوت است برای مثال بافت بینابینی زیادی در نریان‌ و خوك دیده می‌شود ولی در نشخواركنندگان میزان این بافت نسبتاً كم است(شكل 2).


تصویر(1-2) : نمایی از بافت بیضه كه ارتباط این بافت بینابینی و لوله های اسپرم ساز دیده می شود




 اندازه بیضه در نریان متغیر است اما میانگین طول آن 140-80 میلیمتر و میانگین قطر آن 80-50 میلیمتر و وزن آن 225 گرم می‌باشد(6).

 (1-3) اپیدیدیم

 اپیدیدیم لوله پیچ‌خورده‌ای است كه توط 13 تا 15 مجرای آوران[19] اسپرم تولیدشده در لوله‌های منی‌ساز را از طریق لوله‌های راست و rete testis گرفته و دریافت نموده و انقباض می‌دهند(7)و (8).

 اپیدیدیم از بیرون به صورت عضو تقریباً استوانه‌ای شكل دیده می‌شود كه از سه قسمت تشكیل می‌شود. سر اپیدیدیم،[20] بدنه اپیدیدیم[21] كه در وسط قرار گرفته و دم اپیدیدیم[22] كه در امتداد مجرای[23] وابران قرار دارد. شكل (3)




تصویر(1-3) : نمای شماتیك كه وضعیت Straight tubules و rate tests  را در نریان نشان می دهد

 دیواره عضلانی مجرای اپیدیدیم با حركات دودی خود، اسپرماتوزوئیدها را به جلو می‌راند. اسپرماتوزوئیدها كه هنگام ورود به بیضه نارس هستند و در ضمن عبور از اپیدیدیم به ویژه د ناحیه سرابی‌ اپیدیدیم بالغ می‌گردند.دم اپیدیدیم هم مخزن اسپرماتوزوئید‌های كاملاً رسیده‌است و در حیوانی كه از نظر جنسی فعال است این قسمت در اثر تجمع اسپرمهای ذخیره‌شده متورم و سفت و قابل ارتجاع می‌گردد. طول اپیدیدیم در نریان طویل‌تر از گاو نر حدود 45 متر می‌باشد(7).

(1-4)بند بیضه[24] و رگها و اعصاب بیضه

هر بیضه بوسیله بند بیضه به بدن متصل است كه سرخرگ اسپرماتیك[25] درونی و سیاهرگ[26] اسپرماتیك در بخش پیشین و از مجرای وابران در بخش پسین آن قرار دارد.

خونرسانی به بیضه با شریانهای بیضه است كه از آئورت خلفی در نزدیكی شریان كلیوی منشعب می‌شوند این عروق بصورت شریانهای پیچ‌در پیچ[27] از مجرای مغابنی می‌گذرند و با پرده صفاقی پوشیده شده و قسمت اصلی بند بیضه را تشكیل می‌دهند.(شكل 4)

تصویر(1-4) : نمایی از مقطع عرضی از استرماتیك كورد و عضلة كرماستر خارجی و شبكة پاپینی فرم .

خون بیضه از طریق شبكه ارتباطی وریدی[28] كه آن نیز به صورت پیچ‌درپیچ می‌باشد از طریق بند بیضه خارج می‌گردد و از آنجا به ورید میانخالی پائینی می‌ریزند البته این شبكه پیچ‌درپیچ ابتدا انشعابات زیادی را دارا می‌‌باشد. ولی بتدریج كه بند بیضه بالا می‌رود شاخه‌های جانبی كمتری از آن قابل تشخیص است تا اینكه فقط یكی دو ورید به مجرای مغابنی وارد می‌شوند و در نهایت بصورت یك رگ به ورید میانخالی خلفی یا ورید كلیوی می‌ریزد. شریان بیضه شبكة پیچك مانند را احاطه می‌كند و در ارتباط خیلی نزدیك با آن است بطوریكه شریان و ورید معمولاً یك پرده داخلی مشترك دارند(6)



[1] - Scrota Sac

[2] -inguinal Region

[3] - Thermoregulation Phenomenon

[4] - Cremaster

[5] - Dartus

[6] - Gubernaculum

[7] - Testis

[8] -Turnica Dartus

[9] - Internal oblique

[10] - Turnica Albaginea

[11] -Tunnica Vaginalis Propria

[12] - Semini ferous tubules

[13] - intertitial tissue

[14] - Collecting tubles

[15] -Basement membrane

[16] -Sertoli cells

[17] - Germinal

[18] - leyding cens

[19] - Effernt ducts

[20] -Caput epididymidis

[21] - Corpus epididymidis

[22] -Cauda epididymidis

[23] -Deferent Duct

[24] - Soermatic Cord

[25] - Internal Spermatic Artery

[26] -Spermatic Vein

[27] - Pampaniferus plexus

[28] - Anastomosing Plexus

توجه: پس از خرید فایل، لینک دانلود بصورت خودکار در اختیار شما قرار می گیرد و همچنین لینک دانلود به ایمیل شما ارسال می شود.

مبلغ قابل پرداخت 19,500 تومان

پرداخت و دانلود

اشتراک بگذارید:

برچسب ها : كالبدشناسی و فیزیولوژی دستگاه تناسلی نریان , اسپرماتوژنز , بلوغ , ذخیره , ناحیه مغابنی , کپسول , رگهای خونی , دانلود , دانلود مقاله , دانلود تحقیق

نظرات کاربران در مورد این کالا
تا کنون هیچ نظری درباره این کالا ثبت نگردیده است.
ارسال نظر